Het Begin van het Eind

Het einde van de wereld, of in ieder geval beschaving zoals wij die nu kennen. Het is een thema dat veel mensen bezig houdt of heeft gehouden. Kijk alleen maar naar alle boeken en films waarin het voor komt: van de paar honderd jaar oude Bijbel, via War of the Worlds tot de film Transcendence die afgelopen zomer uit kwam. Elk einde is ook weer het begin van iets nieuws, en ook over hoe het leven is na de Apocalyps zijn er veel verhalen geschreven.

Ik deel deze fascinatie. De komende weken ga ik op dit blog uitzoeken welke mogelijke scenario’s kunnen leiden tot de ondergang van de beschaving en hoe we daarna verder zouden moeten. Hiervoor ga ik het internet afstruinen naar scenario’s waar onderzoeken naar gedaan zijn, ik ga spreken met experts die kennis hebben van verschillende aspecten van onze samenleving, en ik wil mensen gaan opzoeken die er van overtuigd zijn dat de Apocalyps dichtbij is.

Maar bovenal wil ik graag weten wat jullie denken. Gaat onze beschaving naar de klote? Zo ja hoe? En hoe gaan we daar mee om?

 

In mijn volgende post ga ik uitzoeken welke boeken en films gaan over het einde van en/of de wederopbouw van de beschaving. Ik wil namelijk weten welke scenario’s ze beschrijven en hoe de mensen er mee om gaan zodat ik een start punt heb voor mijn onderzoek.

Dus nu wil ik van jou weten, wat is je favoriete “oh nee de mensheid gaat eraan!” verhaal? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Om vast in de sfeer te komen van dit blog en mijn volgende post: de openingsscène uit Children of Men.

2 thoughts on “Het Begin van het Eind

  1. New Kids Nitro, Friese zombies nemen Brabant over.

    Like

  2. Phaelin schreef:

    Boeken om te lezen: The Stand, The Road, The Rising+City of the Dead, The Day of the Triffids, On the Beach, Lucifer’s hammer.

    Mijn favoriete post apocalyptische fictie is een pandemie (liefst inclusief zombies) of een natuurramp in de trand van een zware zonnevlam of inslag van een astroide.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: