Vijf Scenario’s voor het Einde

Zoals ik in mijn vorige post al noemde zijn er veel boeken en films die over het einde van de (op dat moment) huidige beschaving gaan. De oudste bij mij bekend is, zoals Paolo ook al noemde, de zondvloed in de Bijbel. De volledige beschaving wordt weg gevaagd en Noach heeft de taak om die daarna weer op te bouwen, om het kort samen te vatten. In deze post wil ik iets meer de focus leggen op weergaven hiervan in de moderne cultuur.

Er blijkt een aantal scenario’s te zijn dat gebruikt wordt voor einde der tijden verhalen. Ik zelf ben er op zes gekomen: een pandemie, natuurrampen en/of klimaatverandering, een gewapend conflict/Derde Wereldoorlog, robots/kunstmatige intelligentie die de macht over neemt, energie of grondstofcrisis en de invasie door aliens. Het kan zijn dat ik iets gemist heb dus als je er nog eentje mist, laat het me dan weten in een reactie onderaan.

Pandemie

Als ik voor het gemak de zombieverhalen even onder het kopje pandemie schaar, is een groot gedeelte van de verhalen van dit type. De reden dat ik ze hieronder schaar is dat het nou eenmaal vaak een virus is dat uitbreekt en dat zich verspreidt doordat mensen gebeten worden, in plaats van door een onschuldig kuchje zoals bij de griep.

Hieronder een clip uit de serie The Walking Dead. (Het is uit seizoen 1, dus als je die nog niet gezien hebt en geen spoiler wil, sla het clipje dan over.)

Nu moet ik zeggen dat een uitbraak van een zombievirus mij niet heel erg waarschijnlijk lijkt. Maar kijk naar het Ebola virus dat inmiddels voor behoorlijke ontregeling heeft gezorgd in Afrika en waar voor als nog geen vaccin voor bestaat. Dat zorgt er toch voor dat de uitbraak van een ziekte op een wereldwijde schaal toch zeker onder de loep moet worden genomen.

Natuurrampen en/of klimaatverandering

Ook hierover zijn veel films gemaakt. Eén van de recentste is 2012, die gelijk ook een heel goede vraag stelt in de trailer:

Hoe zouden regering over de hele wereld hun burgers proberen te redden? Ze zouden ze zeer waarschijnlijk niet allemaal redden, gewoon omdat de capaciteit daarvoor niet toereikend is. Maar als je niet iedereen kan redden, hoe beslis je dan wie wel?

Een andere film die al ietsje ouder is, maar met een vergelijkbaar onderwerp – een gigantische vloedgolf komt er aan – is de film Day after Tomorrow.

Deze films laten duidelijk zien wat het ontwrichtende effect zou kunnen zijn van een grootscheepse natuurramp. Natuurlijk zijn er meer typen natuurrampen, maar zijn we er op voorbereid? En hoe groot is de kans dat er überhaupt één of meerdere natuurrampen plaats vinden die groot genoeg zijn om de hele beschaving op zijn kop te zetten?

Derde Wereldoorlog

Hier even geen film, maar een spellenreeks: Fall Out. Deze reeks speelt zich af in een wereld na een nucleaire oorlog. In zo’n scenario zijn er meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat niets meer werkt zoals het zou moeten. Ten eerste heb je de oorlog zelf waarin zeer waarschijnlijk veel mensen zullen sterven, en daarnaast heb je ook nog eens de straling die nog een aantal jaar blijft hangen nadat de oorlog voorbij is.

En natuurlijk mag de James Bond reeks hier ook niet ontbreken. Vaak zijn de gemene schurken met grote wapens namelijk van plan om supermachten met nog meer grote wapens tegen elkaar op te zetten zodat er een Derde Wereldoorlog uitbreekt zodat zij veel geld kunnen verdienen of genieten van de anarchie die er zal heersen. Hoewel dit niet heel erg voor de hand ligt, is het niet volledig ondenkbaar dat er inderdaad terroristen zullen zijn die hun hand weten te leggen op bijvoorbeeld een atoomwapen of een vuile bom.

Oké, vooruit toch nog een trailer. Maar nu van een serie in plaats van een film. Het mooie aan deze serie is dat ze op zoek zijn naar hoe ze opnieuw een goed functionerende samenleving kunnen opbouwen nadat bijna de gehele mensheid is uitgeroeid – or has it..?

Dat het tot nu toe vooral een scenario is van sci fi wil niet zeggen dat het geen werkelijkheid zou kunnen worden.

Robots/Kunstmatige Intelligentie

Het lijkt misschien wat vergezocht, want hé, we hebben toch invloed op hoe we deze dingen programmeren? Maar als we werkelijk in staat zijn om een kunstmatige intelligentie te maken, wie zegt dat hij zichzelf dan niet dingen kan aanleren die wij liever niet zouden hebben? Een goed voorbeeld van een kunstmatige intelligentie die de wereld over neemt, zit in de film Transcendence. In de film legt acteur Johhny Depp zeer goed uit wat een werkelijke kunstmatige intelligentie inhoudt. (zonder beelden uit de film helaas)

Iets wat meer kennis en denkvermogen bezit dan alle mensen bij elkaar die ooit geleefd hebben? Zeg nou zelf, dat klinkt best angstaanjagend. Maar in hoeverre is zoiets mogelijk?

Een ander goed element uit deze film zijn de nanobots die zichzelf reproduceren. Dat zou namelijk best wel eens een reëel probleem kunnen zijn wanneer deze niet in bedwang gehouden kunnen worden. Dit is een scenario dat al veel besproken wordt en heet Grey Goo. Het komt erop neer dat de zelf-reproducerende nanobots alles op de aarde veranderen in nanobots, omdat ze zich continu blijven kopiëren.

Energie of grondstoffencrisis

Ook hiervan zijn een aantal voorbeelden te vinden. Wat te denken van de good old Mad Max film? Daarin is het dystopische Australië het gevolg van olie tekorten.

Op het moment dat er olie tekorten zijn, zijn er een heleboel dingen niet meer mogelijk die we nu als relatief vanzelfsprekend beschouwen. Wat dacht je van de groenten in de supermarkt? Ten eerste is er olie nodig voor de tractoren die gebruikt worden om het eten te verbouwen. Daarna moet het van de boer naar de groentenveiling. Daarvandaan moet het weer naar het distributiecentrum van de supermarkt. Vervolgens komt het pas in de supermarkt terecht. En als je nog een beetje ver van de supermarkt woont, moet je daar ook nog eens heen met de auto! Olie in elke stap. En voor de vleesliefhebbers onder jullie, dit geldt niet alleen voor groenten maar net zo goed voor vlees.

Een tekort aan zoetwater of vruchtbare landbouwgrond zou ook een groot probleem zijn, zeker wanneer dit gepaard gaat met stijging van de zeespiegel waardoor er weinig land is om op te leven.

Alien invasie

Ook dit is een veelvoorkomend thema, maar ik ga hem niet verder uitwerken. Sorry voor de fans, maar dit is gewoon niet een heel realistisch scenario. En al zou het wel gebeuren, er valt weinig zinnigs over te zeggen. We kunnen er totaal geen voorspellingen over doen omdat we het totaal niet kunnen baseren op de empirie (dingen in de geschiedenis en de wetenschap). En trouwens, al zouden aliens in staat zijn om onze planeet te bereiken, dan maken we sowieso al geen schijn van kans. Denk je eens in hoeveel verder ze moeten zijn in hun technologie! En daar zouden wij wat tegen moeten beginnen, stelletje ongeorganiseerde landen die we zijn?

Voor de volledigheid wil ik toch nog wel even War of the Worlds noemen. Want het hoorspel dat op dit boek gebaseerd is heeft toch wel voor een geweldige opschudding gezorgd in de VS. Persoonlijk vond ik het erg de moeite waard om te luisteren, maar ik schijn daarin nogal alleen te staan. Toch eens kijken wat je ervan vindt? Voila:

 

De komende weken ga ik uitzoeken welke van de bovenstaande scenario’s, exclusief de alien invasie, reëel zijn en wat we er tegen zouden kunnen doen of hoe we ze kunnen voorkomen in de eerste plaats. Hiervoor ga ik experts op de verschillende gebieden interviewen en het internet afstruinen naar al bestaande scenario’s en onderzoeken.

Dus, binnenkort: vijf (complete) scenario’s voor het einde van de samenleving en suggesties voor hoe je het misschien zou kunnen overleven.

 

Heb je het gevoel dat je nog een scenario mist? Of ben je het ergens totaal niet mee eens (of juist wel)? Laat het me dan weten! Hieronder staat een heel handig rechthoekje waar je alles kwijt kan.

3 thoughts on “Vijf Scenario’s voor het Einde

  1. Gudo schreef:

    Moet een religieus getinte voorstelling ook geen deel uitmaken van de collectie? Denk aan de recent verschenen film: Noach.

    Like

  2. Keyser Suze schreef:

    Instorten van het financiële systeem….daar zijn we toch hard naar op weg. De wereld lijkt op Rome in haar laatste jaren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: