Scenario: Pandemie

De ziekenhuizen liggen vol, de doden worden verbrand of begraven in massagraven, en nog slechts één op de tien mensen is gezond. De uitbraak van een zeer snel verspreidend virus heeft de hele wereld lam gelegd. Het is een scenario dat mogelijk is, al is het niet zeer waarschijnlijk volgens Harald Wychgel.

Harald Wychgel is werkzaam bij het RIVM en heeft onder andere in het responsteam gezeten voor het H1N1 virus (de Mexicaanse griep). Ik vroeg hem naar de huidige situatie met Ebola, hoe groot hij de kans acht dat er een ziekte zal zijn die de wereld in zijn greep zou krijgen en wat we er tegen zouden kunnen doen. Naar aanleiding van dat gesprek heb ik het volgende scenario opgesteld.

CampFunstonKS-InfluenzaHospital

Huidige situatie

In Nederland zijn we goed voorbereid op uitbraken van ziektes. Er liggen voor verschillende ziektes draaiboeken (bijvoorbeeld: 1 , 2) klaar en we hebben een goede gezondheidszorg. Voor bijvoorbeeld een grootschalige uitbraak van Ebola hoeven we in Nederland niet bang te zijn. In de westerse landen zou iemand met Ebola in isolatie verpleegd worden. De personen die contact met die zieke persoon hebben gehad zouden worden opgespoord en gemonitord om te kijken of ze besmet zijn. “Wanneer dat goed gebeurt, dan is op deze manier de verdere verspreiding ervan relatief eenvoudig tegen te gaan.”

De toekomst

Het is mogelijk dat er een ziekte komt waar we weinig tegen kunnen doen omdat bijvoorbeeld medicijnen niet aanslaan. In zo’n geval is het plan om de ziekte zoveel mogelijk te vertragen. Dit om ervoor te zorgen dat de infrastructuur intact blijft zodat “onze maatschappij kan blijven draaien en niet ontwricht raakt.” Hoe meer van de infrastructuur weg valt, hoe lastiger het is om een oplossing te vinden. Eén van de vertragende maatregelen zou het isoleren en in quarantaine plaatsen van de besmetten zijn. De maatschappij zou gewoon kunnen blijven draaien, tenzij er mensen in bepaalde beroepsgroepen onevenredig getroffen worden. Zo’n ziekte zou vooral in armere landen een groot effect hebben omdat daar de voorbereidingen over het algemeen minder goed zijn. De kans hierop is echter klein, maar aan de andere kant ook niet goed te voorspellen. In 1918 brak bijvoorbeeld de Spaanse Griep ineens uit en kostte tussen de 20 en 100 miljoen levens. Bij een vergelijkbare ziekte zou de maatschappij behoorlijk ontregeld kunnen raken.

Wat te doen

Vermijd (onbeschermd) contact met zieken en zorg voor goede hygiëne. Mocht je wel besmet raken, zorg dan dat je gelijk behandeling zoekt. Zo vergroot je én je eigen kans op overleven én die van je dierbaren. Qua voorbereiding zou het handig zijn om ervoor te zorgen dat je voor enige tijd je huis niet uit hoeft, om zo de kans op contact met de ziekte te verminderen. Over hoe je je voorbereid lees je binnenkort meer. Update: zie hier.

En dan verder

Zodra de ziekte uit gewoekerd is of er een medicijn tegen is ontwikkeld, zullen we de samenleving weer op kunnen bouwen. In het beste geval is die al die tijd gewoon draaiende gebleven, maar bij een hoog sterftecijfer zullen er altijd elementen zijn die heropgebouwd moeten worden. Belangrijk is dat mogelijke bronnen die kunnen zorgen voor een nieuwe uitbraak, vernietigd worden. Dit is extra belangrijk wanneer er nog geen goed werkend medicijn voor is en de overlevenden niet immuun zijn (geworden).

2 thoughts on “Scenario: Pandemie

 1. Greet schreef:

  Hoe zoek je behandeling?Is het goed genoeg gewoon even met je vermoedelijke ebola naar de huisarts te gaan zoals onlangs iemand deed?
  Hoe bereid je je voor op “enige tijd het huis niet uit” en hoeveel tijd is dat dan? Drie weken? korter,langer?
  Meer dan een maand verder dan je post en ik zie nog geen extra informatie. Of ben je ondertussen zelf bezweken aan deze enge ziekte?

  Like

 2. thomasvanzwol schreef:

  Allereerst bedankt voor je reactie!

  Je kan inderdaad beter naar de huisarts gaan, dan bij je geliefden thuis blijven zitten. Behandeling zoeken in het algemeen betekent een arts raadplegen, maar hoe je precies behandeling zoekt voor de pandemie die uit zou breken, dat valt van te voren niet te zeggen. Niet elke ziekte wordt namelijk op dezelfde manier behandelt.

  Hetzelfde geldt voor “enige tijd je huis niet uit”, hoe lang dat is, is afhankelijk van de ziekte. Is het een ziekte die snel woekert en mensen dood maar niet lang kan overleven zonder host? Of is het een ziekte die mensen langzaam dood en ook nog eens zelf lang kan overleven buiten het lichaam? Pas als dat bekend is, kan je iets zeggen over hoe lang je je moet afzonderen van andere mensen.

  En een maand? Volgens mij is het vandaag precies een week geleden, en laat ik nou net nu bezig zijn met een post over hoe je voor te bereiden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: