Scenario: Robot-overheersing

Na de overwinning zijn alle grote netwerken opgebroken. Nooit meer mag de hele wereld in verbinding staan met elkaar. Dat was namelijk de manier waarop robots de macht konden grijpen. Dit doembeeld over de toekomst van robotica en kunstmatige intelligentie is alleen zeer onwaarschijnlijk volgens Arnoud Visser.

Arnoud Visser is expert op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie en werkzaam aan de UvA. In een gesprek van een uur heb ik proberen te achterhalen wat de toekomst voor ons in petto heeft op het gebied van robots en KI, en of we bang moeten zijn voor robots die de macht grijpen. Aan de hand van dat gesprek heb ik het volgende scenario opgesteld.

Emergence of Artificial Intelligence

Huidige situatie

Op dit moment worden ‘bots’ al ingezet voor veel taken. Sommige bots hebben een vaststaand programma, maar anderen zijn in staat om bij te leren. Een goed voorbeeld hiervan zijn Trader Bots. Dit zijn computers die handelen op de aandelenmarkten. “Deze computers zijn continu bezig met het analyseren van data en zijn hier veel beter in dan mensen waardoor ze in staat zijn veel sneller en winstgevender te handelen dan mensen.” Theoretisch gezien zouden deze bots in staat zijn om een land in luttele seconden bankroet te maken, mits dit winstgevend zou zijn en ze niet bepaalde restricties opgelegd hebben gekregen. Als dit gebeurt, zouden we echter pas op de stopknop kunnen drukken wanneer het eigenlijk al te laat is.

De toekomst

Het scenario dat robots in opstand zullen komen tegen de mensen of ons zelfstandig bewust zouden gaan uitroeien, is er echter eentje waar we niet bang voor hoeven te zijn. “Een robot of kunstmatige intelligentie zou eerder de mens tegen zichzelf beschermen door ons in ‘gouden kooien’ te plaatsen.” We zouden gepamperd worden en beperkt in onze vrijheid, al zouden de robots wel zo slim zijn om ons dat zo min mogelijk te laten merken. “Verder zijn zelf lerende systemen zo gemaakt dat ze alleen leren met een bepaald doel, niet om zoveel mogelijk kennis te vergaren.” De Trader Bots analyseren data van markten zodat ze zelf zo goed mogelijk hierop kunnen handelen, maar zullen nooit gaan leren over hoe bijvoorbeeld celdeling werkt omdat dit hen niet helpt in hun doel.

Een ander toekomst scenario dat volgens Arnoud Visser een stuk waarschijnlijker is, is dat we in zeer uitgebreide mate onszelf zullen ‘verbeteren’ met behulp van robotica en kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld met Nanobots die in staat zijn om ziektes als kanker op een cellulair niveau te behandelen of het uitlezen van hersenen en gedachten waardoor onze persoonlijkheid bewaard kan worden. Volgens Kurzweil (uitvinder en zakenman) is de vraag niet óf, maar eerder wanneer we onsterfelijk zullen worden. Dit zal alleen wel leiden tot een sociale ongelijkheid tussen de mensen die dit wel kunnen betalen en degenen die er geen geld voor hebben. Wat dit voor effect op de samenleving zou hebben is lastig te voorspellen omdat er altijd al ongelijkheid is geweest, maar nooit van zo’n grote aard: onsterfelijk of niet.

Wat te doen

In het geval dat robots inderdaad de macht grijpen, hetzij om ons uit te roeien, hetzij om ons tegen ons zelf te beschermen, dan kunnen we eigenlijk weinig meer beginnen. “Op dat moment zijn de robots namelijk zo geavanceerd dat elke stopknop die we inbouwen, door henzelf uitgeschakeld kan worden.” In zo’n geval zouden we ons moeten terugtrekken naar gebieden waar ze niet kunnen functioneren, al is de kans heel goed mogelijk dat die er niet zijn omdat we inmiddels al bijna overal communicatie hebben.

Wat heel belangrijk is, is om ons nu al voor te bereiden op een tijd zonder robots en kunstmatige intelligentie. We zouden in grotere mate self-sufficient moeten zijn. Mochten om wat voor reden dan ook de computersystemen in Nederland uitvallen, dan zou Nederland wel eens in chaos kunnen raken. Bij bijvoorbeeld onze energieopwekking of waterzuivering zijn systemen betrokken die gehackt kunnen worden. Of deze aanval nou door mensen of robots wordt gedaan, het is belangrijk dat we ook kunnen leven zonder. Volgens Arnoud Visser zijn we daar in Nederland echter nog onvoldoende toe in staat.

En dan verder

Na een aanval of overname door kunstmatige intelligentie is er niet echt een verder, we zijn zeer waarschijnlijk of dood, of we moeten ons overgeven aan de wil van de robots. “Dat overgeven aan hun wil, betekent niet gelijk dat het slecht is.” De kans is namelijk groot dat zij alle taken op zich nemen en dat wij alleen nog maar hoeven te genieten van het leven.

Na een uitval van alle systemen is er uiteraard wel een verder. We zullen veel meer met de hand moeten doen, de wereld zal veel groter zijn en heel veel zal weer lokaal moeten gebeuren. Elektriciteit zal in eerste instantie niet meer beschikbaar zijn, totdat de ouderwetse manieren van opwekken geïmplementeerd zijn, net als alle overige dingen waar computers essentieel voor zijn.

Ik ben benieuwd, zou jij robotica en kunstmatige intelligentie in je eigen lichaam willen hebben als je daardoor langer kan leven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: