5 dingen die je nodig hebt als Doomsday komt

Als de wereld naar de klote gaat, kan je maar beter voorbereid zijn. Maar voor degenen die niet houden van veel voorbereiding en planning is het tijd voor een lijstje: welke 5 dingen zijn nou echt essentieel om in huis te hebben als inderdaad de samenleving onderuit gaat?

Met een snelle zoektocht op internet heb je al snel een veelvoud aan lijstjes gevonden. Variërend van spullen die nodig zijn om bij je te hebben als je de natuur in trekt, tot lijstjes die helemaal afgestemd zijn op overleven in de stad. Van een aantal van deze lijstjes heb ik een combinatie gemaakt van dingen waarvan ik het idee heb dat ze echt niet mogen missen. Bij het maken van het lijstje ben ik uitgegaan van dingen die de meeste mensen niet standaard in huis hebben.

magnesiumstick1. Iets om vuur mee te maken. Dit kunnen lucifers zijn of een aansteker, maar het beste zou een magnesium stick zijn. Je weet wel, zo’n ding als ze in Expeditie Robinson ook altijd gebruiken. Het vergt misschien wat moeite en training om daar vuur mee te maken, maar het maakt niet uit als ik hij nat wordt en hij kan ook heel lastig op raken.Vuur is heel belangrijk. Het kan namelijk gebruikt worden als warmtebron, voor het zenden van signalen (“Hier ben ik!”) en voor het bereiden van eten. Daarnaast is het ook fijn om omheen te zitten met je mede-overlevenden en liedjes te zingen, dat zorgt altijd voor een goede sfeer wat niet geheel onbelangrijk is als de wereld naar de klote is. Verder kan het ook gebruikt worden om dieren mee af te schrikken, al denk ik niet dat je in eerste instantie daar in Nederland erg mee bezig hoeft te zijn.

multitool2. Een mes of een multitool. Het handigst zou een multitool zijn omdat, zoals de naam al zegt, er veel verschillende gereedschappen in zijn verwerkt. Dit is bijzonder handig in een stedelijke omgeving waar je waarschijnlijk je levensbehoeften zal plunderen uit andere gebouwen. Dat betekent onder andere blikken en laat er nou net aan een multitool een blikopener zitten. Of wanneer je met elektronica die je vindt één en ander wil gaan knutselen, dan is een schroevendraaier of tang wel handig.
Ben je echter van plan om de bush in te gaan, dan heb je weer meer aan een wat groter mes. Een blikopener of een schroevendraaier heb je niet echt nodig (tenzij je blikken mee neemt), maar een mes komt dan extra goed van pas bij bijvoorbeeld de bereiding van gevangen dieren of het maken van een schuilplaats.

3. Een voorraadje houdbaar eten en drinken. Het is misschien voor de hand liggend, maar het is echt noodzakelijk om te zorgen voor eten en drinken. Drinken is het belangrijkst want je raakt eerder uitgedroogd dan verhongerd. Een mens heeft normaal gesproken 2 tot 3 liter drinken per dag nodig. In een noodsituatie zou je uiteraard enige tijd met minder toekunnen, maar dat is niet aan te raden. Daarom is het ook handig om iets te hebben om water drinkbaar te maken zoals waterzuiveringstabletten.
muesliOp het gebied van eten zijn zeer voedingsrijke producten aan te raden. Zo krijg je de meeste energie voor de minste hoeveelheid ruimte. Denk hierbij aan producten die veel gebruikt worden in duur- of bergsport. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de rest van je leven op dit type voedsel te teren, maar het is wel heel handig om te zorgen dat je de eerste dagen geen energie te kort hebt voor het vinden van een duurzame overlevingsmethode.

ehbo4. Een EHBO kit. Je wil niet de pandemie/oorlog/natuurramp of noem maar op overleefd hebben, en dan een bloedvergiftiging oplopen omdat je je gesneden hebt aan een stuk glas en je de wond niet kon ontsmetten. Een EHBO kit aangevuld met basale medicijnen is altijd handig om te hebben liggen. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers of stopmiddelen (tegenovergestelde van laxeermiddelen) – diarree is natuurlijk nooit fijn, maar al helemaal niet als je probeert te overleven.

kaarten5. Ouderwetse papieren kaarten en een kompas. Op dit moment kan je navigeren met je smartphone, maar als de pleuris uitbreekt, dan zal dat niet lang meer werken. Een kaart van je directe omgeving waarop is aangegeven – door of de makers of door jou – waar je benodigdheden kan vinden is dan zeker welkom. Kaarten van de rest van het land zijn ook goed om te hebben, want het zou zomaar kunnen dat de noodzaak ontstaat om te verkassen en dan is het wel belangrijk dat je weet waar je heen gaat.

Zoals je kan zien is dit een zeer basale en eigenlijk lang niet toereikende uitrusting voor langere tijd, maar het zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat je het langer dan een week kan volhouden. Wil je je nou echt voorbereiden op een langere tijd overleven met je huis als uitvalsbasis of een kamp in de natuur, dan raad ik je aan om even hier een kijkje te nemen: http://preppers.nl/wiki/Snelle_Start_Handleiding
Het geeft een heel handige en beknopte uitleg over hoe je kan zorgen voor een uitgebreidere voorbereiding en is een goed punt om te beginnen.

Een aantal van de volledige lijstjes die ik gebruikt heb zijn de volgende. Als je je echt wil voorbereiden raad ik je aan die ook te bekijken, want dan kan je zien wat je kan doen met dingen die je waarschijnlijk al wel in huis hebt en wat je daarvan absoluut niet mag vergeten als je op pad gaat.

http://beprepared.com/blog/9708/12-pieces-of-essential-survival-gear/

http://www.thebugoutbagguide.com/2013/11/15/urban-survival-kit-list/

http://www.instructables.com/id/Whats-the-LEAST-Survival-Gear-You-could-carry-/?ALLSTEPS

http://www.instructables.com/id/10-essentials-for-wilderness-survival/?ALLSTEPS

http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Essentials

http://www.instructables.com/id/Urban-Survival-Kit/?ALLSTEPS

http://modernsurvivalblog.com/survival-kit/10-essential-items-in-a-survival-kit/

One thought on “5 dingen die je nodig hebt als Doomsday komt

  1. […] het zover is en de apocalyps heeft plaatsgevonden, dan wil je natuurlijk overleven. Als je de vijf dingen in huis hebt die ik eerder beschreef, heb je je kansen al vergroot, maar dan ben je er nog lang niet. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: