Scenario: Derde Wereldoorlog

Halve steden liggen in puin en van een infrastructuur is geen sprake. De littekens van de Derde Wereldoorlog zijn zichtbaar in het landschap en de gezichten van mensen. Een oorlog die werkelijk over de hele wereld zal woeden, is volgens Bert Bomert echter niet zeer waarschijnlijk. “Maar de Derde Wereldoorlog, die is er al.”

Bert Bomert is geschiedkundige en werkzaam aan het CICAM van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft onder andere gepubliceerd over de rol en de mogelijkheden van de NAVO en EU op het gebied van veiligheidshandhaving in Europa. Na een gesprek van een uur heb ik het volgende scenario opgesteld.

bom2

Huidige situatie

“Afhankelijk van je definitie, is er nu al een Derde Wereldoorlog gaande.” Er wordt gevochten op verschillende continenten, bij die gevechten zijn er landen van verschillende continenten betrokken en vallen er doden uit landen verspreid over de hele wereld. Je zou zelfs zover kunnen gaan dat je IS vergelijkt met Nazi Duitsland: ze zijn uit op (meer) land, bepaalde bevolkingsgroepen zijn hoe dan ook de dupe en er wordt flink gebruik gemaakt van propaganda.

Toekomst

Een oorlog die over de hele wereld woedt, is iets wat zeer onwaarschijnlijk is. Bij een oorlog heb je namelijk altijd fronten, tenzij iedereen tegen iedereen vecht. Ook een oorlog die hier in Europa een front heeft, is niet heel waarschijnlijk, hooguit aan de grens van Europa. Dus bang voor oorlog in onze straten hoeven we niet te zijn.

Ook voor een kernoorlog hoeven we niet bang te zijn. “De kernmachten weten namelijk maar al te goed dat dat zal resulteren in hun eigen dood.” Als één iemand een kernwapen afvuurt, dan kan hij het terug verwachten, en geen enkele wereldleider is gek genoeg om dat te doen. Ook terroristen met kernwapens hoeven we niet te vrezen. De kans dat ze er eentje weten te maken of stelen is echt miniem: ze worden extreem goed beveiligd en zijn niet zomaar te gebruiken, en om er eentje te maken heb je een vaste, niet te vinden, basis nodig met hoogopgeleide mensen om er aan te werken.

Wat te doen

Op het moment dat er wel een oorlog uitbreekt in ons land, is er weinig wat je zelf kan doen behalve je eigen hachje redden. Je zou uiteraard wel bij het leger kunnen gaan  of zelf de wapens op kunnen nemen, maar als je doel is overleven is dat niet de beste optie.

Bij een kernoorlog is er niets wat we kunnen doen. “Op het moment dat die plaatsvindt, is het zeer waarschijnlijk gedaan met de mensheid.” Wellicht dat er een klein groepje overleeft in bunkers, maar de kans dat jij daar bij zit is extreem klein.

En dan verder

Nadat de oorlog uitgevochten is, zal het overleven onder de nieuwe bezetter zijn, of als die er niet is, het land weer opnieuw opbouwen. Infrastructuur zal opnieuw aangelegd moeten worden omdat die met een oorlog vaak als eerste vernietigd wordt.

Na een kernoorlog is er, op dit moment, geen verder. Wie weet wordt dat nog anders en komen er bunkers voor iedereen, maar tot die tijd is het einde verhaal voor de mensheid.

Zou jij vechten of je schuilhouden als er een oorlog uit breekt?

2 thoughts on “Scenario: Derde Wereldoorlog

  1. Gudo schreef:

    Vechten. De wereld verlaten en terugkomen op een steen als oorlogsheld!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: