Zelfvoorzienend leven, waarom zou je?

Als de apocalyps komt, zullen we zelfvoorzienend moeten gaan leven. In onze huidige samenleving zijn er mensen die hier echter niet op wachten en nu al zelfvoorzienend willen leven. Ad Vlems is initiatiefnemer van Ecodorp Boekel en heeft zich de afgelopen jaren verdiept in deze manier van leven. Aankomend jaar gaat er begonnen worden met de bouw van dit dorp waarvan de bewoners samen voor het eten zorgen. Ik vroeg Ad Vlems naar het hoe en waarom van zelfvoorzienend leven en wist er ook nog een paar eenvoudige tips uit te slepen.

wortels

Is de gemiddelde Nederlander zich genoeg bewust van de mate waarin hij afhankelijk is van anderen voor zijn levensbehoeften als voedsel en water?

Nee, de meeste mensen hebben hier echt te weinig besef van. Wij van Ecodorp Boekel inmiddels wel en wij willen ook een bron van kennis zijn voor mensen. Dus als mensen hier meer over willen weten, dan kunnen ze bij ons cursussen en workshops volgen. Maar nee, de gemiddelde Nederlander is zich niet bewust genoeg van hoe afhankelijk hij eigenlijk is.

Als ineens onze maatschappij op zijn kop zou staan, denkt u dat dan de meeste mensen voor zichzelf kunnen zorgen?

Nee dat denk ik dus niet. Maar juist als er zoiets gebeurt, willen wij anderen helpen. Wij willen in donkere tijden een lichtpuntje zijn en mensen dan leren hoe ze zelfvoorzienend kunnen leven.

Waarom willen jullie zo zelfvoorzienend mogelijk leven? Wat is de gedachte er achter?

Ik heb zeven jaar bij een milieuorganisatie gewerkt en weet daardoor dat er grote klimaatverandering aankomen. Hagelbuien waarvan de hagelstenen door de ruiten heen gaan, droogte op sommige plekken en juist meer regen op andere. Wij willen zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu, sterker nog, we willen op een positieve manier bijdragen. En dat doen we door de manier waarop we gaan leven. (meer informatie hierover is te vinden op de website: ecodorpboekel.nl)

Natuurlijk zou u het liefst zien dat iedereen zelfvoorzienend gaat leven, of niet?

Eigenlijk wel, maar dat kan in Nederland niet, daar is niet genoeg ruimte voor. Steden zouden namelijk niet volledig zelfvoorzienend kunnen worden, maar wel voor een deel en dat zou ook goed zijn. In dorpen is het beter mogelijk omdat de boeren in de omgeving deals kunnen sluiten met de bewoners van het dorp. Ook heb je daar meer een gemeenschap waardoor je het werk beter kan verdelen.

Waarschijnlijk zouden ook veel mensen de luxe van het huidige bestaan niet op willen geven. Of kan het leven in een ecodorp net zo luxe zijn?

Het hangt af van wat je als luxe ziet. In ons dorp gaan we namelijk gebruik maken van houtkachels die op zeer hoge temperatuur branden, maar dat betekent wel dat je zelf het hout op het vuur moet gooien. Ook verbouwen we zelf ons eten, dat is wellicht minder luxe dan het in de supermarkt kunnen halen. Maar doordat we het zelf verbouwen hebben we veel meer verschillende soorten gewassen. Waar je in de supermarkt maximaal zo’n honderd verschillende groenten en fruit kan kopen, hebben wij tussen de vier en de vijfhonderd verschillende gewassen. Verder hebben we gewoon elektriciteit van onze zonnepanelen en die wordt opgeslagen op slimme accu’s.

Zouden volgens u meer mensen in ieder geval moeten weten hoe ze zelfvoorzienend zouden kunnen leven?

Het zou goed zijn als meer mensen het zouden weten, maar het is nog niet noodzakelijk. En laten we hopen dat het ook nooit nodig wordt. Maar als het wel nodig is, dan delen we onze kennis graag met degenen die het niet weten.

Is het eigenlijk moeilijk?

Nee, dat valt wel mee. Je moet er alleen tijd in steken, dan is het namelijk goed te leren. Het vergt tijd om te leren hoe je je eigen groente moet verbouwen en wat wel en niet werkt, maar gelukkig zijn er ook heel goede boeken over dit onderwerp. Het boek dat je al eerder op je blog besproken hebt, Overleven op je eigen km2, is een goed voorbeeld daarvan.

Heeft u nog tips om het in het dagelijks leven toe te passen zonder gelijk in een ecodorp te gaan wonen?

Ga je eigen groente verbouwen. Het hoeft niet volledig, elk beetje helpt. Dus maak een moestuintje of een kleine kas in je tuin, dat zou al een goed begin zijn. Daarnaast zijn kippen heel goed om te houden: je kan ze je plantenafval voeren en je krijgt er eieren en vlees voor terug. Mocht je nou niet genoeg geld hebben om hiermee te beginnen, probeer dan te besparen op je energiegebruik. Zo kan je wat geld sparen en daarmee investeren in je eigen groeten. Überhaupt is het natuurlijk goed om te proberen te besparen, zowel voor het milieu als je eigen portemonnee. Ook zonnepanelen zijn natuurlijk een goede optie.

 

Deze tips zijn nu natuurlijk al handig, maar ook zeker voor als de samenleving overhoop raakt. Zorg dus dat je altijd wat zaadjes in huis hebt zodat je gelijk aan het tuinieren kan slaan. Mocht je nou meer willen weten over zelfvoorzienend leven, neem dan een kijkje op de website van Ecodorp Boekel.

Zou jij voor je eigen eten kunnen zorgen als nu de samenleving aan zijn einde komt? En zou je dan noodgedwongen vegetariër worden of zou je in staat zijn om dieren te doden om ze op te eten?

2 thoughts on “Zelfvoorzienend leven, waarom zou je?

  1. […] Minder afhankelijk van olie en gas worden, betekent meer zelfvoorzienend leven. Zie mijn interview met Ad Vlems hierover voor meer […]

    Like

  2. […] van genoeg informatie te voorzien zodat hij zelfvoorzienend kan zijn. (kijkje binnen in) (volgens Ad Vlems van Ecodorp Boekel zeker een […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: