Scenario: Olietekorten

Enkeltje Amsterdam – New York: €15.000,-. Veel cruiseschepen liggen aangemeerd en hebben een andere functie gekregen. De wereld lijkt ineens weer enorm groot. En dat allemaal omdat het zwarte goud ineens op was. Slechts een kleine groep zag het aankomen, maar de meerderheid van de samenleving was er niet op voorbereid. Iemand die bewustwording probeert te creëren voor de oprakende olietekorten is Simon Kalf. Volgens hem duurt het namelijk niet lang meer voor we een grootschalige oliecrisis hebben.

Simon Kalf is woordvoerder van Peak Oil Nederland, een stichting die onderzoek doet naar de vraag: hoeveel olie is er nog en wat zullen de gevolgen zijn van tekorten? Met deze onderzoekers proberen ze politici en beleidsmakers ervan te overtuigen dat het belangrijk is om de overstap te maken naar duurzame energie. Want “feit is dat de conventionele olieproductie aan het dalen is.”

jaknikker

Huidige situatie

“Op dit moment hebben grote bedrijven als Shell, Total, BP en noem ze maar op, nog reserves voor ongeveer vijf jaar.” Reserves zijn olievoorraden die nog in de grond zit maar waartoe men de mogelijkheid heeft om het uit de grond te halen. Over deze afnemende reserves schreeuwen ze natuurlijk niet van de daken, maar wat nog erger is dat we niet weten wat de precieze reserves van de OPEC landen zijn. De OPEC landen zijn verantwoordelijk voor 40% van de dagelijkse olieproductie. “Maar hun reserves nemen, gek genoeg, al jaren niet af.” Nog gekker, in de jaren tachtig zijn die reserves ineens naar boven bijgesteld toen de OPEC quotabeperkingen invoerde. Dus hoeveel olie de OPEC landen nou eigenlijk nog in de grond hebben, is onbekend.

Gelukkig zijn er wel bedrijven die druk bezig zijn met het ontwikkelen van alternatieven voor olie en gas. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische auto of zonnepanelen. Maar of dat genoeg zal zijn op het moment dat de olie echt op is, dat moeten we zien.

Toekomst

Dat de olie op een bepaald moment op is, is zeker. Hoe snel dat zal zijn is dan weer lastiger te voorspellen. “Het zou best in een paar jaar gedaan kunnen zijn.” Op dat moment schieten de prijzen voor de nog resterende olie omhoog. Raffinaderijen zullen moeten kiezen wat ze van de ruwe olie maken. Gaan ze voor benzine en kerosine voor het land- en luchtverkeer? Of maken ze er bunkerolie van voor de grote tankerschepen? Veel mensen in de olie-industrie zullen hun banen ineens kwijt zijn, en als overheden de maatschappij er niet op hebben voorbereid, zal in eerste instantie alles op zijn gat liggen. Bij bijna alles wat wij doen is olie betrokken. Het eten dat naar de supermarkten vervoerd wordt, mensen die naar hun werk moeten, vakanties naar verre landen.

Als er nog geen alternatieven ontwikkelt zijn zal de maatschappij flink op zijn kop staan. Maar om de hele wereldbevolking van energie te voorzien doormiddel van zonnepanelen en windmolens gaat ook niet werken. “Er zitten zeldzame metalen in en van die metalen is zeer waarschijnlijk niet genoeg op aarde om genoeg energie op die manier op te wekken.” Volgens dit artikel van Columbia University is het meer de vraag of het economisch haalbaar is.

Wat te doen

Aan de olie die op raakt kunnen we niet echt iets doen. Het kan zijn dat er een situatie van gewelddadigheid ontstaat waarin mensen vechten om de laatste restjes, of dat de mensen heel rustig de overstap maken, maar dat is lastig te voorspellen. “In het verleden zijn er wel veel oorlogen geweest om olie”, dus het is niet ondenkbaar dat dat weer zou gebeuren.

Uiteraard kan je wel zorgen dat je minder afhankelijk bent van olie en gas. Maar als het eenmaal zo ver is, zullen we massaal over moeten stappen op elektriciteit. “Onze tomaten uit Spanje zullen met de trein hierheen vervoerd moeten worden. Van en naar de trein zullen ze met kleine elektrische vrachtwagens gaan, want diesel is gewoonweg te duur of niet beschikbaar.” Minder afhankelijk van olie en gas worden, betekent meer zelfvoorzienend leven. Zie mijn interview met Ad Vlems hierover voor meer informatie.

En dan verder

Als het echt zo onverwacht komt zoals Simon Kalf vermoedt, dan zal er eerst een periode van chaos zijn. In die periode moet iedereen de overstap maken van de fossiele brandstoffen naar alternatieven. Het zal tijd kosten en het zal niet eenvoudig zijn – veel van onze gemakken zijn gebaseerd op olie – maar het is niet een scenario waar we als samenleving niet bovenop kunnen komen. Omdat het een feit is dat de olie op raakt en het alleen een kwestie van tijd en voorbereiding is, is dit wel een scenario om serieus rekening mee te houden.

 

 

2 thoughts on “Scenario: Olietekorten

  1. […] maakt het scenario over olietekorten ineens toch wat […]

    Like

  2. […] al te erg hoeven te vrezen, tenminste niet voor de individuele scenario’s. Alleen die van olietekorten is er eentje die op relatief korte termijn werkelijkheid zou kunnen worden. Wat ik echter niet heb […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: