This is the End

Afgelopen weken heb ik in het kader van een schoolopdracht onderzocht hoe waarschijnlijk het is dat er een apocalyps komt en hoe we daar mee om zouden moeten gaan. Nu mijn schoolopdracht afgelopen is, moet ik even aankijken hoe veel tijd ik heb om door te gaan met dit blog. In ieder geval de komende week neem ik even rust om daarna te kijken hoe het zit met mijn rooster.

Helaas heb ik niet alle scenario’s kunnen behandelen die ik wilde en die er zijn, maar ik denk dat ik met de scenario’s die ik wel behandeld heb een redelijk overzichtje heb kunnen creëren. Het blijkt dat we niet al te erg hoeven te vrezen, tenminste niet voor de individuele scenario’s. Alleen die van olietekorten is er eentje die op relatief korte termijn werkelijkheid zou kunnen worden. Wat ik echter niet heb bekeken, is hoe groot de kans is dat meerdere scenario’s combineren tot een groter doomscenario. Wie weet leiden de olietekorten wel tot oorlogen wereldwijd waarbij gebruik wordt gemaakt van hackers om infrastructuur plat te leggen en tot wapen gemaakte ziekten om bevolkingen uit te roeien…

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om het te overleven. In het gedeelte overleven & opbouwen ben ik daar op in gegaan en heb ik gekeken naar wat je overlevingskansen vergroot. Er kwam naar voren, ook in mijn interviews over de scenario’s, dat het goed is om voorbereidt te zijn. Dat betekent niet dat je per se voor een jaar aan eten en een flinke hoeveelheid drinken in huis moet hebben zoals Phaelin, maar een kleine hoeveelheid zoals de overheid ook aanraadt is wel degelijk handig. Kennis over wat te doen en je omgeving is ook niet onbelangrijk.

Wat mij het meest opgevallen is, is dat onze samenleving heel afhankelijk is van allerlei dingen en dat daar vooral de zwaktes zitten. Olie, computersystemen, eten uit andere landen. Hoewel het niet letterlijk verwerkt zit in de scenario’s, kwam bijna altijd deze afhankelijkheid wel ter sprake tijdens mijn interviews. En vaak volgde daarop de conclusie dat we moeten zorgen dat we in ieder geval een vangnet hebben voor als deze zekerheden wegvallen.

Ik heb erg veel plezier gehad in het schrijven, filmen en fotograferen en ik hoop dat jullie genoten hebben van mijn blog. Heel erg bedankt voor jullie feedback en reacties en hopelijk tot snel!

Mocht het zo zijn dat onze samenleving wel ten einde komt, dan heb ik in ieder geval een aanrader qua muziek. Als iedereen dit nou op zet als het zover is, dan hebben we in ieder geval een mooi einde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: